Hull Down

Gepubliceerd op 22 juli 2019 om 21:36

Elke ervaren tankcommander weet dat de hull-down techniek een van de meest interessante posities is waar je jezelf kan in bevinden wanneer je met een bepantserd voertuig rijdt. De reden hiervoor is heel eenvoudig en wordt eigenlijk reeds in de benaming uitgelegd: hull-down oftewel met de romp beneden, achter een obstakel of terreinhoogte. Je positioneert jouw tank zodanig dat de volledige romp verstopt zit t.o.v. de vijand en enkel de koepel en loop zichtbaar zijn. Bij vele tanks is de voorplaat op de koepel heel sterk bepantserd en dus moeilijk te penetreren. Wanneer de vijand dus nadert vanuit jouw looprichting, zal hij heel moeilijk schade kunnen doen. De vijand moet ook veel meer moeite doen om een zwakke plek te spotten op de koepel, aangezien alle andere zwakke plekken van jouw tank verstopt zijn achter een terreinhoogte of obstakel.

Er zijn 2 manieren om dit manoeuvre uit te voeren: gebruik maken van de gun depression of gebruik maken van het terrein.

Eerste methode: Gebruik maken van Gun Depression
Gun depression is de term die verwijst naar de mogelijkheid om het kanon naar de grond toe te drukken. Hoe hoger het negatieve getal, hoe lager je de loop kan naar beneden drukken. Wanneer je een goede gun depression hebt, laat het je niet alleen toe om de vijand makkelijker te kunnen beschieten vanuit een hogere positie, maar ook om gebruik te maken van terreinverschillen en andere obstakels waar je jezelf kan achter plaatsen terwijl je toch nog perfect op de vijand kan vuren.

Hoe maak je gebruik van gun depression terwijl je hull-down gaat in een gevecht? Het is relatief eenvoudig: eerst rijdt je de heuvel op tot aan de rand waar de actie plaatsvindt, maar wees voorzichtig en rijdt niet te ver. Rijdt je wel te ver dan riskeer je de kwetsbare lage plaat vooraan jouw tank bloot te geven aan de vijand. Daarna plaats je jouw tank zodanig dat enkel jouw koepel te zien is vanaf de andere kant van de heuvel. Indien je niet zeker bent of je goed staat, verander je even het zicht door volledig uit te zoomen, rechter muisknop ingedrukt houden en draaien, zodat je jezelf ziet van de andere kant (= kant van de vijand). Bekijk jouw tank uit vooraanzicht en let erop dat enkel jouw koepel mag zichtbaar zijn. Wanneer dit het geval is, wacht je af tot de vijand nadert en bestook hen met alles wat je hebt!

Wanneer de schoten over en weer vliegen, kan je er goed aan doen om even achteruit en vooruit te bewegen wanneer je aan het herladen bent. Op deze manier geef je de vijand weinig tot geen kans om de zwakke plek op jouw koepel te zoeken en/of jouw commander uit te schakelen of te verwonden.

BELANGRIJK! Onthoud dat dit manoeuvre niet op elke tank van toepassing is. Om dit manoeuvre uit te voeren moet je een goede gun depression hebben. Wees er dus zeker van dat jouw tank een goede gun depression heeft vooraleer je dit manoeuvre uitvoert. Zo niet riskeer je de kwetsbare onderste bepantsering (voorkant tank) bloot te geven aan de vijand. Wanneer je te ver rijdt kan je zelfs de kwetsbare onderkant van jouw tank blootgeven.

 

Tweede methode: Gebruik maken van terrein
Deze variatie van het manoeuvre maakt gebruik van obstakels zoals hopen puin, steengruis, tankwrakken, rotsen, enz. Elke tank kan deze versie perfect uit voeren, rekening houdend met het feit dat je een obstakel moet vinden dat op zijn minst de zwakke onderkant van jouw tank (aan de voorkant) beschermt.

Wanneer je een bruikbaar obstakel vindt, rijd je er recht naartoe tot je met de voorkant van jouw tank ertegenaan staat. Zorg er ook hier voor dat enkel jouw koepel zichtbaar is voor de vijand. Dit kan je controleren door de manier hierboven reeds beschreven (zicht veranderen). Let er ook op dat jouw zijkanten en tracks (rupsbanden) beschermd zijn bij dit manoeuvre.

Eens je in volle actie bent, is het ook hier aan te raden om een beetje te bewegen tijdens het herladen. Op deze manier maak je het de vijand niet makkelijk om een zwakke plek te zoeken, laat staan erop te vuren.

 

BELANGRIJK! Wanneer je jezelf in de hull-down positie bevindt, hou dan ook rekening met de artillerie van de vijand. Wanneer de vijand, die voor je staat, jouw niet kan raken, is de beste manier om jou uit te roken een aanval van bovenaf … artillerie dus. Wanneer je dus merkt dat er met arty op jou wordt gevuurd, tracht dan onmiddellijk van positie te veranderen!


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.